Devon rex

Standardi

Väriryhmät

Kasvattajat

Pennut

Siitosurokset

Kuvagalleria
 

Devon rex

Ensimmäinen devon rex Kirlee löydettiin Englannista vuonna 1960. Aluksi luultiin että kyseessä on cornish rex-kissa mutta yhdistettäessä Kirlee silloisiin cornish rexeihin tuloksena oli tavallisia suoraturkkisia pentuja. Devon rexin turkin kiharuuden aiheuttava geeni on eri kuin cornish rexillä ja itse asiassa lähellä sfinksiä. Devon rexiä on muutaman koeastutuksen jälkeen kasvatettu omana rotunaan eikä risteytyksiä rex-rotujen välillä ole tehty.

Devon rexit näyttävät menninkäiskissoilta ja niiden ulkonäkö on varsin erikoinen. Vartaloltaan se on keskikokoinen – naaraat painavat n. 2-4kg ja urokset n. 3-5kg. Devonin takajalat ovat etujalkoja korkeammat ja leveä rintakehä luo hieman länkisäärisen vaikutelman.

Rodulla on pitkät jalat, ja häntä on pitkä ja hieman kapeneva. Tassut ovat pienet ja soikeat. Pää on leveä lyhyt kiila, päältä litteä ja pyöreäposkinen. Devon rexillä on selkeä otsapenger ja korostuneet viiksityynyt. Korvalehdet ovat suuret ja leveät, matalalle kiinnittyneet, varustettuna ilvesmäisillä tupsuilla. Silmät ovat kauniit mantelin muotoiset, leveälle asettuneet ja hieman vinot.

Devon rexillä on lyhyt, kihara, erittäin pehmeä turkki, jonka hoito on helppoa. Osa devon rexeistä on pidempi karvaisia ja devoneilla saattaa olla karkeita peitinkarvoja. Devonin kiharageenin vuoksi viiksi- ja kulmakarvat saattavat olla hauraita, ja joskus niitä ei ole ollenkaan tai ne ovat erittäin lyhyitä. Devoneilla on kaikki värit sallittuja.

Luonteeltaan devon rexit ovat ihmisrakkaita ja osallistuvia. Ne rakastavat sylissä istumista tai olkapäällä keikkumista. Devonit ovat yleensä sopeutuvaisia ja sosiaalisia kissoja. Devonin turkki on hyvin helppohoitonen, joitakin yksilöitä kannattaa pestä mikäli iho rasvoittuu.

Ensimmäinen devon rex tuli Suomeen 1971 Ruotsista, mutta rodun kasvatus alkoi vasta 1990-luvulla. Suomessa devoneiden määrä ja samalla harrastajien määrä on lisääntynyt huimasti viimeisien vuosien aikana.  Vuosittain pentuja rekisteröidään noin 150. Devon rexejä kasvatetaan kaikkien kattojärjestöjen alaisuudessa niin Fife, CFA, TICA ja ulkomaiset Independet yhdistykset.